Den evigt populære musical

Musicalens begyndelse

10_TheSoundOfMusic_FoardHansenDavisMusicalen opstod i begyndelsen af 1900-tallet med inspiration fra europæisk operette, amerikansk underholdning og britisk music-hall. Den har naturligvis sin oprindelige på Broadway i New York, der stadig i dag er epicentret for musicalkunst. Musicalen bevæger sig i grænselandet mellem film og teater, og mange musicals findes både på de skrå brædder og i filmversioner. Jerome Kern og Oscar Hammersteins musical ”Show Boat” fra 1927 regnes som den allerførste egentlige musical, og her var musik og sang direkte involveret i handlingen og hjælper med at bære den fremad.

Musicalens storhedstid

1940-1960 var årtierne, hvor musical som genre blomstrede. Kendte og elskede musicals som Oklahoma! og The Sound of Music stammer fra denne periode, og de er gennemsyret af optimisme og et positivt livssyn, der til sidst munder ud i en lykkelig slutning.

Tiden efter 1970

Efter 1970 skete der ændringer i musicalens form, og den nærmede sig mere den traditionelle operette. En særligt vigtig person i denne sammenhæng var Andrew Lloyd Webber, der har nogle af de allerstørste Musicals som Cats, Evita, Jesus Christ Superstar og Phantom of the Opera på sit cv. I de nyere musicals er handlingen mere kompleks og mere tvetydig, og heltene er ikke altid åbenlyse helte, men mere sammensatte personer, der indeholder gode såvel som dårlige side. Det har gjort genren mere dyster, og der er ikke garanti for en lykkelig slutning som før i tiden.

Musicals på film

Mange musicals er startet på scenen og senere hen blevet store succeser på film. Det gælder for eksempel Les Misérables fra 2012 med Hugh Jackman i hovedrollen og Mamma Mia! fra 2008 med Meryl Streep og Pierce Brosnan. Sommetider går det også den anden vej som med Grease og Fame, der opføres på musicalscener over hele verden efter at være begyndt som store filmsucceser. Også Disneys klassiske tegnefilm kan betegnes som musicals – og Løvernes Konge går stadig sin sejrsgang i teaterform mere end 20 år efter udgivelsen af filmen i 1994.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *