Den fjerde væg

Den usynlige væg

between the actors on stage and the audience in the hall.”Den fjerde væg” betegner den usynlige eller imaginære væg, der findes mellem skuespillerne på scenen og publikum i salen. Man skal forestille sig, at handlingen finder sted i et helt almindeligt rum med fire vægge, hvor den fjerde er den, hvor publikum kan se det hele igennem som små fluer på væggen. Som publikum er man altså observatør, og skuespillerne på scenen lader, som om publikum slet ikke er til stede. Det kan endda være en hjælp for skuespillerne at lade, som om væggen eksisterer, da det lader dem glemme, at de bliver observeret og derved kan de handle mere naturligt.

At bryde igennem den fjerde væg

Når skuespillere bryder igennem den fjerde væg, ophæver de illusionen om, at tilskuerne sidder og ser på et lille stykke virkelighed. Ved at gennembryde den fjerde væg kan de nedbryde grænsen mellem fiktion og virkelighed ved at tale til publikum og på den måde invitere dem indenfor på den anden side af den fjerde væg. De kan også rent fysisk gennembryde væggen ved at bevæge sig ned blandt publikum, og derved ophæves den ellers skarpt optrukne grænse mellem selve scenen og tilskuerpladserne.

Den fjerde væg i moderne underholdning

Det mest kendte eksempel på at bryde den fjerde væg i nyere tid er sandsynligvis Frank Underwood, som spilles af Kevin Spacey i ”House of Cards”. Godt nok er ”House of Cards” en tv-serie og ikke et teaterstykke, men der kan dog stadigvæk tales om en fjerde væg. I dette tilfælde fungerer tv-skærmen lidt som en væg og ved at tale direkte og indforstået til kameraet gør Underwood mennesket til en del af hans univers og skaber en form for metafiktion, hvor han kommenterer handlingen og gør os til sine allierede. Sommetider gør han det ved hjælp af en kommentar til handlingen andre gange blot med et sigende blik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *