Holberg – Danmarks største komediedigter

Jeppe on the HillLudvig Holberg levede fra 1684 til 1754 og anses for at være en af de vigtigste danske komediedigtere. Hans komedier opføre stadig på de danske teatre i dag både i deres oprindelige form men ligelees i moderne fortolkninger.

Inspiration fra Molière

Holberg var primært inspireret af den franske komediedigter Molière, der anses for at være en af de største nogensinde. Ligesom Molière gav Holberg sin hovedpersoner et bestemt karaktertræk eller en mani, men i endnu højere grad gjorde Holberg sine protagonister desperate og indimellem grænsende til vanvittige. Det kendes både fra Den Vægelsindede, Don Ranudo og Jeppe på bjerget. Holberg var særdeles produktiv og skrev hele 25 komedier i årene mellem 1722 of 1727. Mange af disse opnåede stor popularitet og er den dag i dag en vigtig del af den danske teater- og litteraturhistorie.

De kendte komedier

Nogle af Holbergs kendte komedier er Jeppe på Bjerget og Erasmus Montanus. Begge komedier spiller på forholdet mellem overklasse og underklasse og kan derfor tolkes forskelligt alt efter, hvem der ser stykket. For overklassen kunne Jeppe på Bjerget i 1722 tolkes som værende en komedie, hvor man kunne more sig over bonden Jeppe og alt det, som han blev udsat for af baronen og hans mænd. Rangerede man længere nede ad samfundsstigen, kunne stykket næsten betragtes som en tragedie, hvor man fik medlidenhed med den stakkels Jeppe over alle de prøvelser, som han skulle igennem.
Erasmus Montanus fra 1723 er stadig en elsket komedie, og Rasmus Bergs logiske fejlslutninger vækker også latter den dag i dag. Mest kendt er stykket måske for fejlslutningen om Rasmus’ mor: ”En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten!” Komedien er skrevet i oplysningstiden, og Holbergs kritiske indstilling til denne periode skinner tydeligt igennem. Ligesom Jeppe på Bjerget har denne komedie mange fortolkningsmuligheder, og måske derfor er den i dag stadig så populær. Samtidig er figurerne genkendelige i mange forskellige samfund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *